Je bent meer dan de som van je delen
In 2015 bracht Disney Pixar de film Inside Out uit. De film geeft ons een verrassend kijkje in het innerlijke leven van de elfjarige Riley. In haar hoofd staan vijf personages aan het roer: Vreugde, Verdriet, Woede, Angst en Walging. Deze emoties vormen samen haar ‘bestuursteam’ en werken hard om Riley veilig, gelukkig en in balans te houden. Angst springt bijvoorbeeld in om haar te behoeden voor gevaar, terwijl Vreugde haar helpt positief te blijven na moeilijke momenten.
Aan het begin van de film loopt alles op rolletjes. Maar wanneer Riley's familie verhuist naar een onbekende stad, raakt haar innerlijke systeem ontregeld. De emoties raken uit balans, botsen met elkaar en raken het spoor bijster. Het gevolg? Riley voelt zich verward en vervreemd van zichzelf.
Achter dit verhaal zit meer dan alleen fantasie: de film is losjes gebaseerd op het Internal Family Systems (IFS)-model, een vorm van psychotherapie ontwikkeld door de Amerikaanse therapeut Richard Schwartz in de jaren tachtig. .
Volgens IFS bestaan we niet uit één psyche, maar uit een systeem van innerlijke delen die voortdurend met elkaar in dialoog zijn. En wanneer die delen goed samenwerken, voelen we ons in balans. Maar onder stress kunnen ze met elkaar in conflict raken.
Delen kunnen emoties zijn, maar ook overtuigingen of gedragingen. Ze willen allemaal helpen, ook al doen ze dat soms op ineffectieve of zelfs schadelijke manieren. Het doel van IFS is niet om delen te elimineren, maar om ze te begrijpen, bevrijden en weer te laten samenwerken.