Perfectionisme

Perfectionisme


Een perfectionist kan altijd worden vertrouwd omdat alle details tot in de puntjes worden verzorgd.  Deze eigenschap van geen fouten maken, werk herhaaldelijk controleren en herzien, heeft als doel ervoor te zorgen dat de enige feedback die een perfectionist ontvangt positief zal zijn. Hopelijk kan door simpelweg geen aandacht te trekken, elke vorm van onderzoek en kritiek worden vermeden.


Perfectionisten hebben de neiging kritiek, straf en schuld te vermijden en worden beloond met veel lof van ouders, verzorgers, leraren, leidinggevenden en geliefden.


Voordelen

Als kind kan deze eigenschap heel nuttig zijn om de negatieve aandacht van bijvoorbeeld een (emotioneel) misbruikende ouder te vermijden of positieve aandacht te verdienen van een terughoudende of controlerende ouder.


Nadelen

Perfectionisten zijn vaak zeer zelfkritisch. Ze kunnen overmand worden door angst om fouten te maken in alles wat ze doen. Wanneer ze denken een fout te hebben gemaakt, is het zelfoordeel en de schaamte vaak ernstig. Deze interne boodschappen van zelfkritiek kunnen meedogenloos zijn. Ons angstbrein kent geen onderscheid tussen gedachten van kritiek (interne boodschappen) en kritiek van iemand anders (externe boodschappen) en reageert daarom alsof het bedreigd wordt. Dit activeert het gevaarsignaal in de hersenen en houdt zo de pijn in stand.


Patroon doorbreken

Een perfectionist hoeft niet te leren om te stoppen met goed werk leveren. Wat wel geleerd moet worden is, dat de innerlijke pestkop niet langer de beslissingen en acties bepaalt. Je authentieke, liefhebbende en medelevende 'zelf' moet achter het stuur, waardoor je kiest om dingen te doen vanuit interne motivatie en niet vanuit angst.



Terug naar vorige pagina
Share by: