Trauma en emotionele blokkades

Trauma's en emotionele blokkades

Wat is een trauma?

Een trauma is een gebeurtenis, die het brein niet heeft verwerkt. De verwerking van de dingen die gebeurd zijn, maakt het brein niet af. Het wordt tijdelijk opzij gezet in het limbisch systeem. We verstaan onder trauma niet alleen psychisch trauma, maar ook lichamelijk letsel.


Er zijn verschillende soorten trauma's:


Beroepsmatig trauma

Mensen die vanwege hun beroep blootgesteld worden aan heftige gebeurtenissen kunnen hierdoor klachten ontwikkelen. Denk hierbij aan mensen die werken op de eerste hulp, ambulancedienst, politie, brandweer of defensie. 


Opeenstapeling van trauma

Trauma's die ontstaan door opeenstapeling van gebeurtenissen of situaties zoals bijvoorbeeld life-events: een scheiding, financiële zorgen, ontrouw, een conflict enz. 


Schokkende gebeurtenissen

Denk hierbij aan een ongeluk, ramp, oorlog, geweld enz.


Ontwikkelingstrauma

Negatieve ervaringen uit de kindertijd. Deze worden beschreven als de ACE's [adverse childhood experiences]. Uit onderzoek blijkt dat deze negatieve ervaringen veel impact kunnen hebben op je latere leven.


Wat is een emotionele blokkade?
Het limbisch systeem wordt niet alleen verstoord door trauma. Het kan ook gaan om emotionele blokkades. Als een emotie wordt erkend, geuit en verwerkt, gaat het om een normale beleving en lichamelijke uiting. Denk hierbij aan boosheid of verdriet dat zich uit door gebalde vuisten of huilen. Op het moment dat emoties worden onderdrukt en verdrongen, wordt de onverwerkte informatie opgeslagen in het limbisch systeem en blijft het een onbewust en aanhoudende stressor.


Lees hier meer over de ontwikkelingstrauma's (ACE's)

Share by: